Löpsäsongen 2008 är i och med Berlin Marathon nu över. Jag hade ursprungligen tänkt att avsluta med hässelbyloppet som gick den 12 oktober men som Ni kan läsa i föregående inlägg blev det aldrig så. En titt i träningsdagboken ger lite statistik över de senaste 12 månadernas träning.

Sammanställning av löpt distans och tid den gångna säsongen:

En snabb sammanställning av den gångna säsongen, mellan 10 okt 2007 – 10 okt 2008, ger:

Löpt distans: 2 050 km (Sveriges längd: 1 572 km).
Löpt tid: 10 500 min.
Snitttempo: 5:07 / km.

Alternativ träningstid: 3000 min.
Detta speglar främst simning, cykling och benstyrka.

Totalt 13 500 minuter. Alltså stort fokus på löpningen det senaste året. Det ger ett snitt om 260 minuter per vecka. Dock har jag i realiteten inte tränat mer än 40 veckor då resterande veckor försvunnit pga sjukdomar, skador och planerade viloveckor. De veckor jag har tränat har jag med andra ord snittat ~340 min per vecka. Det vill säga drygt 5,5 timmar, helt klart godkänt. Dock mindre än säsongen 06/07 då träning inför bla vasaloppet och vätternrundan gjorde att det årets träningstillfällen blev något fler men framförallt av längre karaktär.

Blog ImageBild från Milspåret, löptävling på djurgården över 10.000m, 10:e maj 2008. Totaltiden blev mentalt jobbiga 40.01! Som tur var lyckades jag springa distansen på 39:52 i slutet av augusti under långlöparnas kväll. Att för första gången bryta fyrtiominutersbarriären på 10.000 meter var naturligtvis stort.

Analys av resultat från olika distanser:

Annars är det intressant att relatera mina årsbästa till löpt sträcka:
5km: 19.27 (Bellmanstafetten, något backigt)
10km: 39:52, Nytt PB med 1,5 minuter (Långlöparnas kväll – bana)
21,1km: 1.30.39, PB med 11 minuter (Stockholm halvmarathon, något backigt)
42,2km 3.28 PB med 29 minuter (Berlin marathon, väldigt flackt)

Samtliga ovanstående årsbästa sattes under liknande och fina förhållanden. Tiderna för 5 km och 21,1 km skulle antagligen varit runt 19.00 respektive 1.28 om de likt 10 km och 42,2 km hade sprungits på en flack bana. Vi ser här att jag har en ganska god skalning av löptider mellan 5 km och en halv marathon. På riktigt långa distanser som marathon tappar jag däremot massor av tid. Syreupptaget borde räcka till en tid runt 3.10 på en bana som berlin. Ändå kommer jag inte i närheten. Uthållighet i benen vid höga farter är mitt stora problem. Upp till 25 km är det inga problem, sedan kommer kramptendenser. Och om jag inte radikalt sänker farten då så får jag ordentlig kramp, först i vaderna och sedan i quads/hamstrings.

Jag vill inte klaga på antalet långa löppass, här har jag enligt mitt tycke gjort en bra insats med ett 20-tal pass mellan 20-30 km under 2008. Problemet är att jag inte sprungit dessa pass tillräckligt snabbt. Man blir bra på det man tränar på – givetvis. Men samtidigt går det inte att köra långpassen i marathontempo, då skulle jag antingen bli skadad eller tvingas ta ett flera dagars långt löpuppehåll efter varje långpass. Eftersom kontinuiteten är a och o för att utvecklas som löpare kan jag inte springa långpass för snabbt och för ofta. Tricket är väl att försöka smyga in uppemot en mils snabb löpning i slutet av så många långpass som det går när marathonloppet närmar sig. Problemet är att det sliter så vansinnigt. Avvägningen är supersvår att göra.

Dock kan jag givetvis konstatera att jag inte får ut särskilt mycket av min träning inför marathonlopp. Min talang att springa långt och fort verkar vara väldigt begränsad. Visst har jag gjort väldigt stora framsteg, i år sänkte jag mitt PB på marathondistansen med 29 minuter. Men samtidigt var det tre år sedan jag sprang ett marathon sist. En halvtimmes förbättring var det minsta jag kunde begära av mig själv efter tre hårda träningsår. Med allt taget i beaktande funderar jag härmed på att fokusera på kortare distanser. Träna för lopp mellan 5 och 10 km. Daniels running formula skall tillämpas. Jag tror absolut jag kommer få ut en snabbare utveckling i förhållande till nedlagd tid. Trots en fokusering på kortare distanser, vilket innebär kortare men snabbare träningspass, tänkte jag köra långpass tre ggr/månad med team stockholm marathon hela vintern/våren. Det kommer bli en grym mix! Och sedan, om tre-fyra år, kan jag köra marathon igen. Då med siktet inställt på 2 timmar och 59 minuter. Den som lever får se…

Jag saknar mål inför 2009, ge mig gärna tips! Funderar på att köra kortare distanser under 20009, vill gärna bygga lite “fart”. Inrikta mig på 5.000 och kanske eventuellt 10.000 meter.

En internationellt intressant halvmarathon i maj/juni kanske vore något, finns det någon som vet? Eller en miltävling i Europa under samma period? Finns det något europeiskt 10.000 meters lopp med stort L?