Hela säsongen 2008/2009 blev spoilerad av den tragiska skada jag ådrog mig under 2008. Ni som känner mig vet vad som hänt.

Träningsmässigt blev därför säsongen 2008/2009 mycket begränsad. Min träning har varit väldigt sporadisk och inte alls kontinuerlig. Antalet träningspass har inte varit särskilt stort. Under november december blev det bara någon handfull pass. Jag gjorde ett försök att komma igång under januari månad. Det blev en del simning men bara ett fåtal löppass. Februari och mars innehöll åter igen endast ett fåtal pass.

Inför premiärmilen första helgen i april hade jag endast runt 10-15 löppass på fem månader. Och ingen direkt kvalité. Tiden blev därefter, drygt 44 minuter i mål. Efter premiärmilen körde jag två riktigt bra veckor med fyra bra kvalitépass enligt Daniels running formula. Sedan tog det slut igen. Från mitten av april till slutet av maj blev det i princip ingen träning alls.

Runt tio dagar innan Stockholm Marathon tog jag en möjlighet att trots allt springa den klassiska banan, utom tävlan bör tilläggas. Den sista tiden inför helgen då loppet gick av stapeln körde jag ett par-tre pass runt milen och ett “längre” pass på 15 km (riktigt jobbigt), thats it. Min tid på de 42,2 km? Under 3:45! Dvs bättre än tidigare PB på Stockholm Marathon.

Sommaren och tidig höst körde jag sporadiskt lite pass då och då men inte mer än ett par gånger i veckan och väldigt ostrukturerat. Min anmälan till Hässelbyloppet 2009 (11:e oktober) gjordes mest som ett försök att hitta tillbaka till löparglädjen. Döm om min förvåning då klockan utan nämnvärda besvär stannade på 42:21.

Slutsats? Med hård träningsbakgrund sedan några år tillbaka är det möjligt att helt tappa rutiner och träningsmängd/kvalité men ändå göra rätt bra resultat. 42 minuter på milen tycker jag är bra. Otroligt nog gick de 42,2 km genom Stockholm snabbare “utan” träning år 2009 än år 2008. Förra året hade jag träningsveckor med 10 mils löpning samt ett 20-tal långpass på mellan 20-30 km. Det visar vikten av farthållning. Att gå ut i ett lugnt och fint tempo och kunna springa andra halvan snabbare än den första är härligt. Nästintill ingen träning som ger ett bättre resultat än mängdvis med träning talar för sig själv. Dock gav den höga träningsmängden mycket fin uppbyggnad av löpkvalité som inte försvinner av ett “svinår”.

Inför säsongen 2010 har jag alltså ett mycket gott utgångsläge, för det fall att jag lyckas komma igång med seriös träning. Jag tror exempelvis att det är fullt görbart att springa milspåret 2010 under 40 minuter (26:e maj). Lyckas jag med det bjuder jag till stor fest, garanterat!