Efter nästan tre år utan riktig träning skall jag försöka ta mig tillbaka till löparspåret igen. Min förhoppning är först och främst att kunna börja springa utan att min problemfyllda högerfot skall sätta begränsningar.

Jag har insett att både mitt syreupptag och benens uthållighet samt återhämtningsförmåga är mycket sämre än det var för tre år sedan. Inte särskilt konstigt då jag enbart tränat totalt under ett par tre månader de senaste tre åren. I maj kände jag att jag skulle göra ett försök att komma igång igen. Hittills har jag faktiskt kört i snart en månad med kontinuerlig löpträning. Foten håller. Bra.

Däremot har jag inte ben- samt bålstyrkan för att trappa upp träningen så som jag gör. Jag har därför fått känningar lite här och var men hoppas att två-tre benstyrkepass i veckan skall räcka.

All träning känns som bonus när jag varit borta så länge. Jag har därför inte satt upp varken mål eller långsiktig träningsplan. Jag har i början av juni kört ett testlopp på tre km som gick på 12 min 12 sek. En minut långsammare än för tre år sedan men bra att ha en tid att förhålla sig till. Min avsikt är att köra 4-6 löppas i veckan varav minst två kvalitetspass. Tempon på de olika typerna av pass kommer jag hålla i enlighet med Daniels running formula.

Idag känns det som att syreupptaget är bättre än benens uthållighet/återhämtning. Benen är begränsningen. Borde försöka köra mer alternativträning såsom simning/cykling för att få genomblödning av muskulaturen utan samma slitage som löpningen.

Jag tar en vecka i taget och avser att köra ett testlopp per månad för att se om det går framåt eller inte samt justera träningsmängden/typen därefter. Inga tidsmål men jag tänkte köra hässelbyloppet i oktober. En tid under 45 min är ett måste, i övrigt är jag bara nöjd om jag kan vara tillbaka på banan igen.