Träningsfilosofi inför vinterträningen 2012/2013.

Min tanke är att fokusera på mängd, dvs springa många lugna pass med sammantaget mycket mil. Mellan nov-april hoppas jag kunna snitta 50 km per vecka, dvs en total volym på 130 mil. Inkluderas i volymen skall även ca 1 kvalitetspass i veckan, i huvudsak tröskelpass. Möjligtvis även några kombipass med både intervaller och tröskellöpning. För att förlora för mycket fart pga den låga mängden intervaller avser jag att lägga till stegringslöpning två ggr i veckan av typen 8-10×20 sek i fart upp till R-fart. Minskningen av intervallträning förklaras bl.a av problem med föret under vintern men även att jag inte vill riskera överträning pga den höga volymen (intervallträning är väldigt slitigt). Styrketräning för bål och ben skall göras två ggr per vecka. Långpass mellan 18-25 km skall löpas minst varannan vecka, helst tre ggr per månad, alltså totalt mellan 15-20 pass för perioden.

Snitt per vecka under vinterträningen hittills: v43-43: 61.5 km / vecka, 1 l.pass.

V.43 – 22:a okt – 28:e okt, 7 pass varav 5 löppass på tot 61.5 km

Mån: 9 km lugn löp i 5:48 tempo

Tis: 10.5 km lugn löp i 5:30 tempo

Ons: 11 km delvis lugn och delvis medelhård löp med 5:25 tempo i snitt (10% terräng och 40% terrängspår – judarnsjön med omnejd)

Tors: 10 km varav ca 7 km (T) i 4:25 tempo. Egentligen lite för långsam fart i förhållande till tröskeln. Ca 4 grader och blåsigt, sista 2km lugnt. Lätta ben men viss trötthetskänsla i vaderna på slutet.

Fre: Simning 2000m med SSIF. Väldigt varmt i poolen (28-29 grader!)

Lör: 21.1 km lugn löp (Långpass) på 1:46:38 (5:02/km). Jag hade fastat 17 timmar innan och endast druckit ett glas vatten + en kopp kaffe. Inga problem med hunger alls vilket visar att springa halvmarathons är inget problem även om man inte ätit något dygnet innan och inte ens intar energi under löpningen. Kroppen har tillräckligt mycket lagrat i glykogendepåerna ändå och fyller på dessa kontinuerligt genom omvandling av fettreserv även om man inte intar någon föda (hade inte så varit fallet hade Homo Sapiens aldrig överlevt tidsperioderna innan matbutikerna gjorde entré).

Sön: planerat cirkelträningspass styrka 30 min